Maledivenvakantie.nl

Duiken en Snorkelen

De Malediven zijn een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. Door het heldere blauwe zeewater is dit één van de beste duiklocaties ter wereld. Er is een schitterende onderwaterwereld te ontdekken voor zowel de ervaren duiker als voor de beginnende recreatie snorkelaar. Voor de onderwatersporters is er genoeg moois te ontdekken net achter de kustlijn van het strand. Op bijna alle eilanden is een levendige koraalwereld te vinden die plaats biedt aan tal van levende organismes. Op deze pagina geven we meer informatie over het duiken en snorkelen op de Malediven.

Onderwaterwereld

De meeste mensen gaan duiken of snorkelen voor de prachtige onderwaterwereld die te ontdekken is. Op de Malediven bent u dan op het juiste adres! Tussen het koraal leven tal van prachtige vissoorten. Vissen die onder andere voorkomen zijn de volgende: de Koraalvlinder, wimpelvissen maar ook snappers, rode koraalbaarzen, zaagbaarzen, Oosterse diklip en natuurlijk ook andere lipvissen waaronder de vriendelijke Napoleon lipvis.

Opvallende rifbewoners zijn de papegaaivissen, zo genoemd vanwege hun papegaaienbek en heldere kleuren, de egelvissen en kogelvissen die zich zelf bij gevaar tot een ronde bol kunnen opblazen en wat dacht u van trompet- en fluitvissen, baracuda’s, murenen, zeenaalden en diverse soorten trekkervissen met hun merkwaardige mensentanden

Dolfijn- en walvissoorten

Ook in dieper water kunnen duikers hun hart ophalen. Er komen maar liefst 22 dolfijnen – en walvissoorten voor en 5 soorten zeeschildpadden. Verder zijn er 14 soorten haaien zoals onder andere de witpuntrifhaai, zwartpuntrifhaai en verpleegsterhaai deze kunnen ruim 2 meter lang worden.

Tijdens de zuidwestmoesson (die loopt van april tot november) als er planktonrijk oceaanwater wordt aangevoerd is de Malediven een goede plek om walvishaaien te ontmoeten. Deze goedmoedige, gevlekte walvishaai is de grootste vis op aarde. Ook mantaroggen, de grootste roggensoort wordt regelmatig in de Maldivische wateren gesignaleerd. De manta roggen zijn ook voor snorkelaars ook zeer regelmatig dicht bij de resorts waar te nemen.

Duiken

Heeft u altijd al eens de schitterende wereld onder de waterspiegel van dichtbij willen bekijken maar u kunt nog niet duiken? Duiken is voor bijna iedereen te beoefenen! Op veel resorts in de Malediven zijn duikscholen te vinden waar u een duikcursus kunt volgen. Zo’n cursus duurt ca. 4 tot 7 dagen, maar u kunt ook al een deel van de theorie thuis bestuderen. Dat scheelt weer studietijd op locatie en zo geniet u nog meer van uw vakantie. Eenmaal in het bezit van een duikbrevet gaat er een schitterende onderwaterwereld voor je open. Met een duikbrevet kunt u overal ter wereld

PADI

PADI staat voor Professional Association of Diving Instructors. De organisatie is in 1966 opgericht en is de grootste organisatie op het gebied van duikopleidingen ter wereld. Zij ontwikkelen opleidingen en lesmaterialen. Tevens wordt er toezicht gehouden op de instructeurs van PADI, zodat er wereldwijd volgens dezelfde normen wordt lesgegeven. Wilt u meer weten over PADI? Vrijwel alle duikscholen op de Malidiven werken volgens de PADI-richtlijnen.

Snorkelen

Je hoeft geen ervaren duiker te zijn om volop te kunnen genieten van alle pracht en praal van de onderwaterwereld van de Malediven. snorkelen is makkelijk, avontuurlijk en je kunt het uren lang volhouden. Met wat oefening kunt u ook iets dieper van de kleurrijke onderwaterwereld genieten. Fotograferen en filmen is als snorkelaar eenvoudig te doen. Je hoeft niet uitstekend te kunnen zwemmen om te kunnen snorkelen. Tijdens het snorkelen kunt u in ondiep water de zelfde ervaring hebben als duikers, alleen is het snorkelen voor iedereen uit te oefenen die kan blijven zwemmen.

Enkele tips voor duiken en snorkelen

  1. Ga alleen daar het water in waar zandgrond is of een looppier is gebouwd. Bij ieder resort is een kaart aanwezig waarop de doorgangen naar het rif zijn aangegeven. Over dit rif wandelen is desastreus voor het koraal en de organismes die hier in leven.
  2. Raak nooit koraal aan, ook al lijkt het dood. Dood koraal is namelijk vaak een ondergrond waar nieuwe koraalpoliepen zich vestigen. Het aanraken van koraal kan het kleine koraalpoliepje direct doden of indirect door het besmetten van bacteriën van de mens.
  3. Koop geen souvenirs zoals koralen, sponzen of schelpen, of delen hiervan verwerkt in sieraden. Deze dieren zijn vaak in grote getale uit hun natuurlijke omgeving verwijderd en dit heeft vaak ernstige gevolgen voor deze omgeving. Daarnaast krijgt u deze niet in Nederland ingevoerd en krijgt u mogelijk een boete van de douane.